Kemisti Johannes Van Houten sai vuonna 1828 patentin uudenlaisen ja vähärasvaisen kaakaojauheen tuottamiselle. Hän oli etsinyt jo yli kymmenen vuotta eiemmin uutta tapaa erottaa suklaasta entistä suuremman osan kaakaon luontaista rasvaa. Aiempaa suuremman määrän kyseistä rasvaa saatiin puristettua hänen kehittämällään hydraulisella puristimella.
Normaalisti kaakao sisälsi luontaisesti puolet rasvaa, mutta tällä uudella Van Houtenin kehittelemällä tekniikalla rasvaa jäi enää noin 30 %.
Tämän jälkeen kaakao jauhettiin hienoksi jauheeksi, jonka Van Houten nimesi "cocoaksi".
Van Houtenin kehittämä tuotantomenetelmä teki halvan kaakaojauheen massatuotannon mahdolliseksi miljoonille ihmisille.
Van Houtenin jälkeen monelle tutun mainosuklaan valmistaminen oli kahden miehen yhteistyön tulos. Sveitsiläinen kemisti Henri Nestle (1824-1890) ja toinen sveitsiläinen suklaan valmistaja Daniel Peter (1836-1919). Henri Nestle kehitti vuonna 1867 menentelmän, jolla hän kykeni valmistamaan maidosta jauhetta. Tämä keksintö teki Nestlestä maailman suurimman elintarvikeyrityksen.
Daniel Peter puolestaan oli henkilö, joka keksi käyttää Nestlen maitojauhetta suklaan valmistuksessa ja vuonna 1879 syntyi maailman ensimmäinen maitosuklaalevy.
Asiat eivät synny sattumalta. Tarvitaan tahtoa, intoa, osaamista ja sattumia.
Henri Nestle tuskin osasi edes kuvitella sitä, miten suuren yrityksen hän tuli luoneeksi kehittäessään menetelmän, jolla maidosta saadaan jauhetta.
Daniel Peterkin varmasti ilahtuisi, jos tietäisi, että maailmassa syödään tälläkin hetkellä käsittämättömät määrät maitosuklaalevyjä.
Lähde: Wikipedia, Superfoodit.com, Linda Collister kirja Suklaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti